SABİT DİŞ PROTEZİ NEDİR?
SABİT PROTEZ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sabit Diş Protezi Nedir?
Sabit Diş Protezi; gerçek bir dişin estetik ve fonksiyonel görevlerini taklit ederek bire bir uyumlu gerçekleştirmek üzere uygulanan yapay diş tedavisidir.
Bir diş hekimi tarafından muayene edilmediği sürece, suni dişin gerçeğinden ayırdedilmesi çok zordur. Zira sima uyumu ve işlev olarak bire bir gündelik ihtiyacı karşılayabilecek şekil ve fonksiyonalite sağlar.
Diş kaybı durumlarında ilk tercih edilmesi gereken uygulama; sabit diş protezi tedavisi çeşitleridir.
Sabit Diş Protezi Çeşitleri
SABİT DİŞ PROTEZLERİ :
Diş protez tedavisi uygulaması bittiğinde, doğal dişler gibi hareketsiz formda işlev görmek üzere dizayn edilmiş diş protezleridir. Diş kaybını takiben veya diş kırılması ertesinde uygulanabildiği gibi, artık sağlıklı çiğneme fonksiyonu sağlama yetisini geri dönüşsüz olarak kaybetmiş her türlü dişin restorasyonunda uygulanabilir bir tedavidir. Detaylı açıklaması için; Kron Diş Kaplaması Neden - Ne zaman yapılır? konulu yazımıza bakabilirsiniz.
Sabit Diş Protezleri Grubu Diş Tedavileri
Her ayrı Sabit Protez Çeşidi alt grubu; kendi sayfasında ayrı ayrı açıklanmıştır.
Okumak istediğiniz konunun resmine veya mavi renkli linkine tıklayarak ilgili sayfaya geçip inceleyebilirsiniz.
Üretildiği Malzemenin Cinsine Göre Sabit Diş Protezleri :
Yapılma Şekli ve Kullanım Farkına Göre Sabit Diş Protezleri :
Sabit Diş Protezi Özellikleri & Kullanım Detayları
Sabit Diş Protezlerinin de, her türlü diş tedavisi ve hayatta genel olarak her durumda görülebileceği gibi, avantajları ve dezavantajları vardır.
Örneğin; köprü protez uygulaması ile, sıkıntısı bulunan veya tamamen kaybedilmiş bir dişin çevresindeki tamamen sağlıklı dişlerin de kron katmanlarının kesilerek diş köprüsü uygulamasına destek verecek protez ayakları olarak kullanılması durumu çoğunlukla hastalarımızın endişe duyduğu ve imtina ettiği konular arasındadır. Aslında hastlarımız bu hususta haklıdırlar, tek bir dişin kaybında en mantıklı tedavi, kaybedilen dişin yerine yapılacak implant diş tedavisidir. Ancak bazen diş hastasının özel durumlarından dolayı (çene kemiğinde müdahale edilemeyecek derecede yoğun kemik kaybı, ileri seviye hastalıklar (bağışıklık sistemi yetmezlikleri, kalp hastalıkları, kan hastalıkları gibi implant kime yapılmaz konusunda anlatılan durumlar) vs... durumlarında implant tedavisi opsiyonu işlevsel olarak kullanılamadığında, veya implant tedavisi maliyeti hastamızın bütçesine uygun gelmediği zamanlarda, diş protez köprü tedavisi uygulanması tek mantıklı seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sabit diş protezi tedavisi uygulanmış hastaların dikkat etmesi gereken konular :
Sabit diş protezlerinin uzun süreli kullanılabilmeleri için belirli kurallara riayet edilmesi tavsiye edilir. Aslında bu kurallar normalde diş bakımı için gerekli kurallardan çok da farklı değildir! Yani sabit protez kullanan hastaların normalde yapılması gerekmeyip de yapması gereken çok bir işlem yoktur, yeter ki mantıklı gündelik diş bakım prosedürlerine uysunlar.
Sabit Diş Protezli hastalarda diş kaplama ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gerekenler
Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, sabit diş protezlerinin uzun ömürlü olmasında büyük bir etkendir. Asit içerekli, yüksek şeker oranına sahip gıdaların kullanılması, hem köprü uygulaması yapılmış sabit protezli dişlerde hem de normal dişler üzerinde doğal olarak aşındırıcı bir etki gösterir. Sert kabuklu gıdalar, örneğin kuruyemiş çeşitleri veya tam tersi sakız gibi dişe yapışarak çiğneme esnasında ters yönde çekme etkisi gösterebilecek yapışkan elastikiyetteki materyaller, kron kaplamanın zamanla yapıştırıldığı yüzeyden ayrılarak kopmasına sebep olur. Yine sadece ağzın tek tarafına yüklenilen çiğneme alışkanlığı durumlarında, üzerine yüklenilen taraftaki dişler diğer tarafa göre çok daha hızlı deforme olabilmektedir. Sabit protez kullanan hastalar lokmalarını ağızlarının her iki yanında simetrik basınç maruziyetleri oluşturacak şekilde çiğneme yetisi ve alışkanlığı geliştirmelidirler. Kimyasal solvent özellikli maddeler, örneğin alkollü içecekler zaman içerisinde protez dişlerin yapıştırılması için kullanılan ajanlar üzerinde korozyona sebep olarak yapıştırıcı özelliklerini kaybetmelerine vesile olurlar. Ön dişlere yapılan protez tedavilerinde hasta olası travmalara karşı tetikte olmalı, ayrıca aşırı kuvvet gerektirecek ısırarak kopartma eyleminden mümkün olduğunca çekinmelidir.
Ağız içerisine sert ve/veya keskin cisimler sokulmasını gerektiren eylemler; örneğin pipo içilmesi, oral yollar kullanılan bir müzik aletinin çalınması, meşrubat şişelerinin kapaklarının dişlerle açılması, poşetlerin ve paketlerin dişlerin kullanımıyla açılması, ön dişlerle sert cisimlerin ısırılması ve koparılması protez tedavisi yapılmış diş hastalarında potansiyel zarar verici eylemlerdendir.
Diş Kaplamasının ömrü ağız içi hijyeni ve diş bakımı ile doğru orantılı artar.
Sabit Protez Uygulamalarında Önerilen Diş Bakımı Prosedürleri :
Diş kaplaması ve köprü tedavisi uygulanmış hastalarda, yapay dişlerinin kullanımında dikkat edilecek ufak detaylar, uygulanmış tedavinin başarısı, verimliliği ve süresini olumlu yönde etkilemektedir.
Diş kaplaması ve köprü diş uygulaması yapılan durumlarda, dişlerin ölçüsünün alınma aşamasından, diş kaplamasının kalıcı olarak yapıştırılmasına kadar geçen sürede, geçici diş kaplamaları takılır. Porselen Diş Kaplama Protezi veya Zirkon Diş Kaplaması yapılan hasta, tedavisinin sonlandırılacağı güne kadar geçecek yaklaşık bir hafta on gün civarındaki süre içerisinde bu daha zayıf olarak yapıştırılmış geçici diş kaplamaları ile çiğneme işlevlerini yerine getirmek durumundadır. Gerek geçici kaplamanın üretildiği materyal özellikleri, gerekse yapıştırma işlevinin yüzeysel olması nedenleriyle, hastamızda bir miktar sıcak-soğuk hassasiyeti mevcut olur. Çiğneme esnasında ufak miktarlarda ağrı gözlenir. Tamamen kısa süreliğine de olsa, bu son rahatsızlık periyodunun da sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için, olası travmatik tecrübelerden mümkün olduğunca sakınmak ve bu esnada özellikle detaylı diş fırçalanması sağlanarak diş çevreleri ve dişetlerinin zarar verici çevresel şartlardan izolasyonunu temin etmek önem arzeder. Tedavi aşaması bitirilmiş diş kaplamaları akabinde iki aya varan sürelerce dişlerde soğuk/sıcak hassasiyeti, tatlı/ekşi besinlerin tüketilmesi sırasında gelişebilecek geçici duyarlılık hâli mümkündür. Bu şikayetlerin var olması geçici süreliğine normal karşılanır ancak birkaç ayı geçen ve yatışmayan şikayet durumlarında tekrar diş hekiminize danışmanız ve yeniden tedavi başarısı değerlendirilmesi yapılması tavsiye edilebilir. Ayrıca yılda iki kere yapılması önerilen diş hekimi kontrolleri diş protezi hastaları için özellikle geçerlidir. Böylece sorunlar daha oluşmadan veya başlangıç aşamasındayken tespit edilip kolaylıkla çözüm yoluna yönelinebilecektir.
Protez, sonuç olarak insan vücudunun yadırgayarak reaksiyon verme ihtimali bulunan farklı bir malzemeden üretilmektedir. Her türlü vücut dışı farklı materyalin oluşturma ihtimali olduğu gibi, basit bölgesel irritasyonlar şeklinde tezahür edebilecek ya da vücudun uyum sağlayacağı kısa dönem geçene dek hafif allerjik reaksiyonlara neden olabilecek durumlar mümkündür ancak çok düşük olasılıkla görülmektedir. Beklenen uyum dönemi sağlanana kadar ve zaten doğal olarak takip eden dönemlerde ağız bakımına gereken önemin verilmesi makul bir zarurettir. Zira ihmal edilen ağız içi hijyen durumlarında gelişebilecek özellikle diş eti problemleri ve bitişik dişlerde meydana gelecek çürükler önlenebilecekken gereksiz yere bir risk ve stres faktörü oluşturmuş hâlde karşımıza çıkabilir.
Diş İpi Kullanımı; protez köprü diş ve diş kaplamalarının elzem koruyucusudur.
Ağız içi bakımının temini, protez hastaları için elzem bir teferruattır. Dişlerin her öğün akabinde fırçalanması, bu esnada dişlerin birbirine bitişik yüzlerinin temizliğinin temini, diş ipliği kullanılarak diş boşluklarının ve köprü tedavisinin altında kalan boş dişin yerindeki aralığın üzerindeki diş eti ile protez mesafesinin detaylıca sıhhi hâle getirilmesi sağlanmalıdır. Diş etlerinden dişlerin üst kısmı istikametinde uygulanacak orta basınç şiddetindeki fırçalama eylemi tezâhur etmelidir. Diş mineleri üzerinde aşındırıcı etkisi ön planda olan sözde beyazlama sağladığı iddia edilen diş macunu ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ağız içine tazyikli su uygulaması, diş detaylarının kürdan yardımı ile temizlenmesi, oral hijyen solüsyonlarının kullanılması gibi ekstra tedbirler ile çok daha muvaffakiyet sağlayıcı temizlik standartlarına ulaşılabilir. Yanlış alışkanlıklar arasında sayılabilecek, beslenme akabinde çiklet çiğneyerek dişlerin temizlendiğini sanan ekole zıt olarak, böyle bir uygulama bilakis var olan yemek parçalarının diş ve dişetleri arasındaki nahiyede toplanmasına vereceği sebebiyet neticesinde istenmeyen zararlara yol açabilir. Sakız çiğnemek, yukarıda da yazıldığı üzere, protezin yapıştırıldığı yer ile olan birlikteliğinin dirayetine negatif etki edecektir.
ile
Sabit Diş Protezleri
Protez Diş Kaplama Tedavileri
konularında sormak isteyebileceğiniz ek hususlarda veya
bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
ANKARA DİŞ HEKİMİ ve SİNCAN DİŞ HEKİMİ Websiteleri için Yasal Uyarı : "ADO - DİŞ HEKİMLİĞİNDE İletişim Ortamlarında Yayın Yapma Klavuzu ve ETİK KURALLARI" dahilinde;
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "