Diş Protezi Nedir?
Protez Diş;
yerine getirmesi beklenen doğal fonksiyonlarını gerçekleştiremeyen veya estetik anlamda tatmin edici görünüm sunmayan dişlerde, arzulanan işlevlerin sağlanması amacıyla uygulanan Yapay Diş Tedavisi çeşididir.
Diş Protezleri ile amaçlanan; yitirilme sebebinden bağımsız olarak, kaybedilen diş yetilerinin telafisi için çeşitli materyaller kullanılarak doğal diş dokusu ve formuna eş değer suni bir diş taklidi oluşturulmasıdır.
PROTEZ DİŞ ÇEŞİTLERİ
Diş Hekimliğinde Kullanılan Diş Protezleri Çeşitleri :
Anlatım kolaylığı açısından; diş hekimliğinde kullanılan protezleri Sabit Diş Protezleri ve Hareketli Diş Protezleri olarak iki temel sınıfa ayırıp, her bir kendine özel diş protezi çeşidini bu iki ana başlık altındaki yerlerinde alt başlıklar olarak listelemek en uygundur.
Merak edip hakkında bilgi aradığınız Diş Protezi Çeşidi ile ilgili detaylar, kendi başlıklarındaki isimleri ve resimleri üzerine tıklandığında gidilebilecek kendilerine ait sayfalarında okunabilir.
DİŞ PROTEZİ ÇEŞİTLERİ :
1. > SABİT PROTEZLER
1-1 > ÜRETİLDİĞİ MALZEMENİN CİNSİNE GÖRE SABİT DİŞ PROTEZLERİ :
1-2 > YAPILMA ŞEKLİ VE KULLANIM FARKINA GÖRE SABİT DİŞ PROTEZLERİ :
1-3 > İMPLANT DESTEKLİ SABİT DİŞ PROTEZLERİ
2. > HAREKETLİ DİŞ PROTEZLERİ
DİŞ PROTEZLERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER :
Protez Bilimi (Prosthetics), vücutta var olup işlevini yerine getiremeyen veyahut doğuştan olmayan ya da sonradan herhangibir nedenle kaybedilen bir organın işlevlerini mümkün olduğunca taklit edebilmek için üretilmiş; yapay organ (Protez) dizaynı ile ilgilidir. Protez eski yunanca "ek - eklenti" anlamına gelen bir kökten türetilmiş tıbbi terimdir.
Biomekatronik (Biomechatronics) bilimi, biyoloji(tıp) +mekanik +elektronik +robotik +nöroloji bilimlerini kullanarak, biyolojik organizma sistemlerine entegre edilebilen yapay işlevsel organlar üretmeyi hedefleyen uzmanlıktır ve protez bilimine kaynak teşkil eden üst bilimidir.
Prostodonti (Prosthodontics); Diş Hekimliğinde Protez Bilimi uzmanlığıdır. Protodontist; ağız çene ve yüz dokularında yaşanan klinik sorunlar veya diş kaybı ya da kusurlarında, fonksiyon, rahatlık, estetik ve sağlığı ilgilendiren konularda teşhis, tedavi planı ve rehabilitasyon ile ilgilenen diş hekimi uzmanıdır. İleri derece komplikasyonlar içeren çok zorlu vakalarda diş protezi yapabilmek üzerine uzmanlaşmış diş hekimine Protodontist (Diş Protezi Uzmanı Diş Hekimi) denir.
Dental Protez Diş kavramı, Diş Hekimliğinde de tüm genel prosthetics tanımına uyacak şekilde kullanılır. Ancak Protez diş, genel olarak sadece "yapma diş ~ kaplama diş" mahiyetinde anlaşılır. Oysa misal; diş hekimliğinde implant nedir? konusunda değinildiği üzere, cerrahi girişimlerden olan dental implant vidası da sonuç olarak bazı tip protez dişlerin bir parçasını oluşturan bir diş protezi bileşendir. Dental İmplant vidası, üzerine yapılan kron diş porselen/seramik - zirkon - lamine kaplaması ile birlikte protezinin bütününü oluşturur ve ismi artık Diş implant-protezi olur.
Protez Diş Kaplaması; mevcudiyetini devam ettiren ancak işlevselliği yetersiz gelen doğal dişlerin, küçültülerek yeniden boyutlandırılması ve şekillendirilmesi akabinde üzerine kaplama kronu yapıştırılarak yeni bir diş oluşturulması veyahut da artık kaybedilmiş dişlerin boşluklarındaki yerlerine çeşitli teknikler ile yeni bir diş yapısı tertiplenerek üretilen diş hekimliği çözümlerini içerir. Diş Protezleri; genel tıp ve halk terminolojisinde; Yapma diş = Diş Protezi ve Diş Kaplaması = Kaplama Diş Protezleri olarak çeşitli şekillerde isimlendirilirler.
Üretim malzemelerine göre; seramik/porselen, zirkon-metal destekli diş protez çeşitleri..., ağız içerisindeki implantasyon şekillerine göre; sabit diş protezleri - hareketli diş protezleri, protez ağız içerisine yerleştirilirken kullanılan cerrahi uygulanma prosedürlerine göre; implant diş, kron kaplama, lamine-yaprak kaplama, çene-yüz protezleri... ve hastalar tarafından kullanılma tekniklerine göre veya uygulandıkları diş sayısına göre; tek diş kaplama, köprü diş kaplaması vs..vs...çeşitlenen farklı yapıları itibari envai çeşit Protez Diş Kaplaması Sınıfları dillendirilebilir. Bu sayfada anlatım ve sınıflandırma kolaylığı açısından, yukarıdaki listede sabit ve hareketli diş protezleri grupları altında tüm protezleri listeledik. İsimleri ve resimleri üzerine tıklayarak kendilerine ait sayfalarındaki açıklamaları inceleyebilirsiniz.
ile
Protez Diş Çeşitleri
hususlarında sormak isteyebileceğiniz detaylar veya
konularında bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
ANKARA DİŞ HEKİMİ ve SİNCAN DİŞ HEKİMİ Websiteleri için Yasal Uyarı : "ADO - DİŞ HEKİMLİĞİNDE İletişim Ortamlarında Yayın Yapma Klavuzu ve ETİK KURALLARI" dahilinde;
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "