Zirkon Diş Protez Kaplama | Ankara Protez Sincan Diş Hekimi - Diş Hekimi Ankara : Aysun İĞNELİ Diş Kliniği Sincan

İçeriğe git
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA PROTEZ
Zirkon Diş Protezi Nedir?
Zirkonyum metaliyle yapılmış diş kaplamasıdır. (Bkz. Kron Kaplama)
Zirkon; parlak metalik gri renkli, titanyum (diş implant vidası üretilen metal) benzeri özellikler gösteren bir maddedir. Aşınma ve basınca karşı üst seviyede dirençli olması sebebiyle, ağız içerisinde çiğneme esnasında oluşan yüzlerce kilogramlık basınçlarda kırılmadan ve aşınmadan iş görmek üzere zirkon diş kaplaması desteği oluşturmak için kullanılabilecek ideal bir materyaldir.
Zirkon Kaplama Diş Protezinin Özellikleri

Zirkonyum, kimyasal işlemlerle getirildiği alaşım metal hâli ile, zirkon implant vidası üretiminde bile kullanılabilecek sağlamlık özellikleri gösterir. Ancak kemik içine implantasyon hususunda titanyumun biyolojik uyum avantajları ağır bastığından implant vidası olarak zirkonyum kullanımı hâla yaygınlaşmamıştır, yine de zirkon implant vidası köklü diş implant çeşitleri mevcuttur.

Zirkon Diş Kaplaması denince, ilk aklıma gelen, çoğumuzun yanlış bildiği bir konunun doğrusunu belirtmek olacak. Zirkon Protez; dişin ağız içinde görünen ve çiğneme yüzeyini oluşturan kısmını oluşturmaz! Zirkon Diş kaplamasında zirkon'un yeri, diş protezinin iç tarafında üzeri kaplanmak için kesilmiş olan dişin dış yüzeyinde, ancak ağız içerisindeki çiğneme yüzeyini oluşturacak porselen kaplama diş yüzeyinin altında, yani tam arada bir destek katmanı olacak şekildedir! Orijinal diş yüzeyininin kesilerek protez için uyumlandırılmış hâlini tamamen sarar ve hem alttaki dişi kırılmaktan korur, hem de üstteki porselen diş protezine yaslanacağı sağlam bir destek sunar.

Yani; zirkon diş kaplaması derken aslında kastedilen, zirkon destekli porselen diş kaplaması 'dır. Üst/dış yüzeyi porselen, alt/iç yüzeyi zirkon diş protezidir.


Zirkon Kaplama dişlerin doğal görünüşüne en yakın sonuç veren kaplama çeşididir.

Aşınma ve basınca dirençli olmasına ek olarak estetik çekiciliği önde gelen avantajlarındandır. Genel olarak porselen dişlerin alt yapısında kullanılan destek materyali metalin yerini rahatlıkla alabilir. Çiğneme değil de genelde kesme işlemine yarayan ön dişlerde olduğu kadar, yüzlerce kg/cm2 basınçlara maruz kalan ağzın arka kısmı dişlerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Zirkon Diş Tedavisinin Seçilebileceği Durumlar :

Protez dişin altına genelde uygulanan destek metalinin koyu rengi yerine zirkonyumun beyaz rengi ve ışık geçirgenlik miktarı değişikliği dişlerin görünümünde fark yaratır. Bu anlamda dayanıklılıktan feragat etmeden estetik diş görünümü elde etmenin ön planda olduğu durumlarda kullanılması uygun olur.


Zirkon kaplama ile Metal destekli Porselen Kaplama arasındaki ışık geçirgenlik farkı :
Sağdaki zirkon kaplama diş, soldaki metal destekli porselen dişe göre ışığı çok daha doğal yansıtmakta ve geçirmektedir.

Özellikle ön kesici dişler her gülüş ve konuşma eylemi sırasında insan yüzündeki mimik ifadelerine önemli katkı sağlayan bölgelerdir. Dolayısı ile estetik anlamdaki bu stratejik konumları nedeniyle, ön dişler üzerinde uygulanması icap edecek protez diş tedavilerinde zirkon diş kaplama protezi tercih edilebilir.  Metal destekli porselen/seramik kaplama veya lamine diş kaplama (laminate veneer) tedavilerine göre çok daha olumlu sonuçlar elde edilir. Sonuçta ön diş kaplama gerektiren durumlarda ilk tercih zirkonyum diş kaplamasıdır.


Porselen+Metal Kaplamada; dişeti-kron kaplama birleşim hattında zamanla gelişebilen dişeti çekilmesi ertesinde,
siyah bir çizgi hâlinde metal görülebilirken, Zirkon+Porselen kaplamada bu durum meydana gelmez.

Metal Destekli Porselen Diş Kaplamanın destek metali sadece ışık geçirgenliği ve ışık yansıtması hususlarında zirkon kaplama diş protezlerine göre dezavantajlı değildir. Ayrıca, metal destekli porselen diş kaplamasının dişeti ile birleştiği çizgide, dişeti geri çekilmesi olması durumlarında, siyah bir hat hâlinde metal kısım görünebilir. Bu durum diş kaplaması tedavisinden maksimum estetik sonuçlar bekleyen hastalarda hayal kırıklığı yaratabileceği için, baştan zirkon kaplama diş protezi tedavisine karar verilerek bu riskten kaçınılabilir.

İmplant üzerin sabit protezlerde de zirkon diş kaplaması öncelikli tercih olarak değerlendirilebilir.

Diş beyazlatma işlemi ile kişiyi tatmin edici bir sonuç elde edilemiyor ve diş estetiği bireyin gündelik hayatında önemli bir rol oynuyor ise, zirkon kaplama diş tedavisi yapılması düşünülebilir.

Formasyon problemi bulunan şekil bozukluğu mevcut dişlerde zirkon protez tercih edilebilir.

Doğal biçimlenmesi defektif addedilen dişlerde Gülüş Tasarımı amacıyla zirkon diş kaplaması uygulanabilir.

Natural diş rengi kişinin beğenisine göre koyu gelen ve alternatif arayan hastalarda zirkon tedavisi yapılabilir.


Gülüş Tasarımı ile Hollywood Smile uygulanmış bir hasta

Zirkon Kaplama Uygulamasının Tercih edilmediği durumlar :

Zirkonyum diş kaplamasının temelde iki dezavantajı vardır. Birincisi, metal destekli porselen kaplama dişin fiyatının zirkonyuma göre daha ucuz bir tedavi olmasıdır. İkinci dezavantaj ise; tek diş protez veya tek zirkon diş uygulamasında oldukça güvenilir ve uzun ömürlü olabilen zirkonyum kaplamanın, köprü diş protezi gibi normal standardının üstünde kullanılmasını gerektiren durumlarda metal destek kadar sağlam olamayabilmesi ihtimalidir. Köprü protezlerde zirkon kullanılmaz diye bir kaide yoktur ancak zirkon tedavisinin başarı şansı birden fazla dişe bir arada uyugulandığında, üzerine birim zamanda düşecek basınç ve kullanılma sıklığı artacağı için azalabilmektedir. Özellikle çiğneme dişleri olan ağız arka bölgesi dişlerde, birden fazla ve aralıklı dişlere köprü protez diş uygulanacağı zaman, zaten estetik kaygıların göreceli daha düşük bulunduğu bu ağız nahiyesinde metal destekli porselen protez diş tedavisi yapılması çok daha mantıklı olabilir. Ön ağız bölgesi dişleri için de aynı prensipler geçerlidir. Yani, birden fazla dişe uygulanırken, ara dişlerde boşluk ve dolayısı ile alttan destek miktarının azlığı söz konusu ise, fayda/zarar potansiyeli duruma göre değerlendirilerek zirkon kaplama uygulanmalı veya uygulanmamalıdır.

Zirkon Kaplama Diş Fiyatı Nedir?


Zirkonyum Diş Tedavisi ne sıklıkta tercih edilmekte?

Naturel bio uyumluluğu istenen sınırlar içinde, diş dokusu ile benzerliği estetik kriterlerle uyumlu ve fiziksel özellikleri gerekli dayanıklılık miktarını sağlayan zirkonyum metali, sıklıkla kron kaplama ve köprü protez diş tedavisi olarak tercih edilen bir uygulamadır. Diş kaybı durumunda implant tedavisi ile de kullanılabiliyor oluşu, zirkon kaplama yapanların genel olarak uzun ömürlü bir tedavi memnuniyeti yaşamaları gibi faktörler pratik anlamda zirkon kaplama diş tedavisini çekici yapmaktatır. Bütçeye uygun zirkon kaplama diş yaptırma şansı, zirkon tedavisi günden güne yaygınlaşıp dolayısı ile fiyatı daha makul seviyelere geldikçe artmaktadır. Diş hekimleri de gerek tedavi uygulamasının kolaylığı açısından, hem de uyguladıkları tedavinin yüz güldürücü sonuçlarını bizzat gördüklerinden zirkon kaplama tedavisine günden güne daha meyilli olmaktadırlar. Sonuç olarak, zirkon kaplama, metal destekli protez diş tedavisine göre çok daha tercih edilir bir diş tedavisi hâline gelmiştir.

Zirkon diş kaplama düşer mi?

Zirkon kaplama dişim düştü diye diş kliniğine gelen hasta sayısı oldukça azdır. Ancak insan vücudu üzerinde yapılacak her uygulama gibi zirkon kaplama diş tedavisinin de bir başarı oranı ve ömrü vardır. Asıl önemli olan, istenmeyen durumlar başınıza gelse bile diş hekiminizin yaptığı tedavinin devamını getirmekteki samimiyeti ve hastasına sahip çıkarak maduriyetini yerinde zamanında giderebilme liyakatıdır.

Zirkonyum kaplama diş sağlıklı mıdır?

Naturel formu insan biyolojisi ile hiç bir çakışma göstermeyen zirkonyum materyalinin bizzat sağlığa zararlı bir yönü bulunmamaktadır. Ancak, diş hekiminiz tarafından layığı ile yapılmış bir zirkon diş kaplaması tedavisinin işi klinikten çıktığı anda bitmemektedir. Kaplama yapılan zirkon diş tedavisi uygulanmış hastanın bundan sonraki hayatı boyunca normal dişlerine gösterdiği özenin aynısını protez dişine de göstermesi gereklidir. Ağız hijyeni ve günlük diş bakımı, diş fırçalama gibi rutin tedaviler zirkon diş kaplamasının ömrünü maksimum seviyede sürdürebilmesi için mühim gerekliliklerdir.


Zirkon Diş Sararır mı?

Zirkon kaplama diş sararır mı?

Gerek zirkon kaplama gerekse porselen protez dişlerin en güzel yönlerinden biri, en yoğun ve kötü şartlarda sararma yaşayabilmelerine rağmen, bir diş fırçalaması ile ilk yapıldıkları günkü beyazlıklarına geri dönmeleridir. Diş Sararması durumlarının incelendiği sayfamızda belirtildiği üzere, doğal dişlerin bu konuda pek çok dezavantajı mevcuttur. Zirkon'un kimyasal özellikleri, yüzeyinde ağız içinde oluşabilecek fiziksel etkenler kaynaklı sararmalardan kalıcı şekilde etkilenmesine müsait değildir. Bu sebeple, zirkon ve porselen dişlerde, anlık/günlük sararma olsa bile, gün sonunda diş fırçalanması ile renkleri ilk günkü hâline dönme eğilimi gösterir.

Zirkon kaplama diş ömrü ne kadardır?

Normal porselen diş protezleri ile benzer olacak şekilde, on ila yirmi yıl arasında ömürleri rahatlıkla olabilir. Kişinin ağız içi hijyen problemi yoksa, düzenli diş fırlama ile dişeti sağlığı muhafaza edilebiliyorsa ve çevre/alt dişlerde çürük oluşturulmamışsa, zirkon diş çok uzun yıllar sizin için amançlandığı  işlevleri yerine getirecek güvenilir bir tedavidir. Her konunun istisnası olduğu gibi bunun da istisnası olsa da, genel kaide dışına çıkan durumlarda istediğiniz an destek alabileceğiniz samimiyette ve liyakatta bir diş hekimi seçtiğinizde, çıkabilecek ufak olasılıklı problemler de zamanında müdahale ile en az etkilenilecek şekilde atlatılabilecektir.

ile
Zirkon Diş Kaplama Protezi, Zirkonyum Diş Kaplaması,
konularında sormak isteyebileceğiniz ek hususlarda veya
bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "
İçeriğe dön