İMPLANT DİŞ BAKIMI
İmplant Diş Bakımı Nasıl Yapılır?
İmplant Diş Tedavisi ana sayfamızda detaylıca anlattığımız gibi; kaybedilen bir diş yerine yapılabilecek en uygun diş tedavisi implant diş protezidir. Doğal dişlerimizin de ömrünü etkileyen temel hijyen ve bakım kurallarının benzerleri doğal dişlere en yakın sonucu veren tedavi olan implant dişler için de geçerlidir.
İmplant Cerrahisi ertesi akut dönemde dikkat edilmesi gerekenler ve iyileşme periyodu tamamen geçtikten sonraki hayatımızda implant diş bakımı için edinilmesi gerekli elzem uygulama bilgileri mevcuttur. Bu sayfada bu konuları özetleyerek, hâlihazırda implant tedavisi yaptırmış hastalarımızın mevcut implantları ile uzun ve mutlu bir ömür geçirebilmelerini hedefledik.
Hemen İmplant Operasyonu Ertesinde
İmplant Hastası Tarafından Yapılması Gerekenler :
Buz uygulaması :
İmplant vidası yerleştirilmesi operasyonundan hemen sonra, on-onbeş dakika aralıklarla beşer dakikalık buz uygulaması cerrahi ertesinde görülebilecek lokal irritasyon ve geçici doku hasarı bulguları olan şişme, kızarma/morarma gibi semptomları azaltmakta son derece etkili olacaktır. Her hâlükarda, ağız içi major operasyonlardan olan implant cerrahisi akabinde yüzde şişme, yanak ve dudaklarda morarma olması %50 oranında rastlanabilen normal bir bulgudur. Hızlıca birkaç gün içinde geçecektir.
Yumuşak gıdalar tercih etme :
Ameliyattan sonraki ilk 24 saat çene kaslarınız ve dişlerinizin dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Bu sebeple, az yağlı ve aşırı soğuk ya da sıcak olmayan jöle/puding, çorba gibi sıvı gıdalar tüketmelisiniz. Emme de cerrahi dikiş bölgesinde aşırı zorlanmaya neden olacağından ve dolayısı ile iyileşme sürecini geciktirebileceğinden, pipet kullanmaktan kaçınmalısınız. Canınız her ne kadar istese de katı meyve yememelisiniz ancak muz/elma püresi ya da en güzeli meyve suları ilk birkaç günkü sabır evresi için size yardımcı olacaktır.
İmplant cerrahisi esnasında kemik dokuya ulaşırken açılan diş etleri, cerrahi bitiminde dikiş atılarak iyileşme sürecine bırakılırlar. Bu sebeple özellikle implant cerrahisinin ilk dönemlerinde her türlü travmaya karşı hassasiyetleri mevcuttur. Diş etlerinde darbe etkisi yaratacak dış uyarandan kaçınmak icap eder. En nihayetinde dikişlerin alınacağı birkaç günlük süre içerisinde, iyileşme sürecine ket vuracak basınç uygulamalarından; sert gıdalardan kaçınarak yumuşak gıdalar tüketmek suretiyle korunabilirsiniz.
İmplant sonrasında beslenme rejimi :
Dental implant uygulamasını takiben ilk aylarda sıkı bir diyet disiplini uygulamanız gerekir. Sadece basınç yaratan travmalardan kaçınmak adına değil, âni sıcak-soğuk değişimlerinin yaratacağı fiziksel stres maruziyetlerine karşı da tetikte olunmalıdır. Çene kemiğinin titanyum implant ile hücresel düzeyde kaynaşması aşaması olan *osseointegrasyon kademesinde önem ihtiva eden bu süreçte tüketilebilecek gıda repertuvarına örnek olarak; her çeşit çorba, yumurta-yoğurt-peynir-süt gibi temel gıdalar, meyvelerin kendisinden ziyade suları, ekmeğin kabuksuz yumuşak iç kısmı, köfte gibi zahmet vermeden çiğnemeye müsait pişirilmiş et formları sayılabilir.
Ağız içi hijyeni sağlanması :
İmplant vidası yara yerinin iyileşmesi, enfeksiyonlardan ve irritan maddelerden kaçınılarak hızlandırılabilir (en azından doğal hızında gerçekleşmesi sağlanabilir). Ağız içi dokularda kanlanmayı azaltabilecek, titanyum implantın kemik ile kaynaşmasına olumsuz etkide bulunabilecek toksinler taşıyan/oluşturabilen, oksijenlenmeyi bozarak karbonmonoksitin negatif etkilerine maruziyet yaratan, bakterilerin normal flora tarafından birbirini nötrleyen dengesini bozabilecek Sigara içilmesi ve Alkol kullanımı, kaçınılması gereken en önde gelen/yaygın olumsuz hijyen düşmanı alışkanlıklardandır. Klasik olarak, implant operasyonu öncesi ve ertesinde birer ay olmak üzere (eğer varsa) bu alışkanlıklara mâni olmak ziyadesiyle mühimdir.
İMPLANT DİŞ BAKIMI :
Ömür boyu takip edilmesi önerilen implant diş bakımı ayrıntıları
Dental İmplant Ana Sayfamızda, İmplant Ömrü ve implant sağlığını etkileyen risk faktörleri anlatılırken vurgulanan hususlardan sakınmak, implant diş bakımı ayrıntılarının temelini oluşturur.
Diş İmplantı, çene kemiği içerisine cerrahi olarak yerleştirilen titanyum bir yapay diş kökü üzerine yerleştirilmiş kron diş kaplaması protezidir. Yâni, vücut dokuları içerisine uyumlandırılmış yabancı bir cisimdir. Bu sebeple, her ne kadar doğal dişe en yakın tedavi olsa da, doğal bir diş değildir ve ekstra koruma gerektirir.
Diş İmplantımızı korumamız gereken etkenlerin başında, enfeksiyonlar gelir. Kendisi biyolojik bir doku olmayan diş implantının enfekte olması tabi ki söz konusu değildir ancak diş implantının çene kemiği içinde bulunduğu nahiyede enfeksiyon gelişme riski artmıştır. Zira, yabancı bir cisim olması itibari ile vücudun doğal kendini temizleme süreçlerine maruziyeti ancak yüzeysel olarak mümkün olmaktadır. Diş İmplantının çevresel temizliğine destek verdiğimiz ölçüde gelişebilecek enfeksiyon riskine karşı olumlu mesafe kat ederiz.
Peki diş implantı bakımı için yapılması gerekli temizliğin özellikleri nelerdir? Aslında temelde normal diş bakımından çok da farklı bir şey gerektirmemesi pozitif bir yönü olsa da, kesinlikle doğal dişlere göre daha titiz bir takip gerektirdiği aşikârdır.
Öncelikle; diş implantı yüzeyinde, özellikle dişeti çeperinde, bakteri plaklarının oluşmalarına fırsat vermemek icap eder. Bunu sağlamanın en kolay ve mantıklı yolu da günden en az iki kere diş fırçalamaktır. Diş İmplantı ile dişetlerinin birleştiği aralıkların diş fırçası ile mekanik temizliğinin sağlanması tek başına bile çoğunlukla yeterlidir. Elektrikli diş fırçaları, çalışma metodları gereği, elimizle yapmakta zorlanacağımız seviyede net temizlik sağlayabilirler. Elektronik diş fırçası ile yapılacak görece yüksek frekanslı titreşimler içeren mekanik temizlik ekstra verimli olacaktır. Ancak, bu temel önleme ek olarak diş ipi ile detaylı temizlik yapmak, kısa sürelerle de olsa, ilgili bölgede barınması muhtemel yemek artıklarından kurtulabilmek için öncelikle tercih edilmesi gereken diğer bir eylemdir. Bakterilerin çoğalmasına direkt negatif etkili ağız gargaraları temel hijyen temininde tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Her şeyde olduğu gibi, bu eylemlerin de aşırısı zararlıdır ve özellikle diş ipi ile temizlik sırasında, diş etine aşırı bastırarak zedelemeye yol açmamak gereklidir.
Hemen İmplant Cerrahisi sonrasındaki dönemde sayılan durumlardan, sigara ve alkol tüketimine yönelik olanlar uzun dönemde de geçerlidir. Bu maddelerin aşırı tüketilmesi, implant kökünün dişeti ile birleştiği bölgelerde irritasyona sebep olarak, orta ve uzun dönemde peridentitis denen rahatsızlığa eğilim yaratabilirler. Sigara ayrıca dişlerin sararması açısından da kötü etki gösterir. Ağız içinde özellikle dişetlerinin kanlanmasında yaratabileceği negatif etkiler sebebiyle implantın uzun dönemli ömrünü etkileyen risk faktörleri arasında sayılır.
Diş Hekimi Kontrolleri, Diş İmplantı Bakım prosedüründe en önemli adımlardandır. Zira, her türlü bakıma rağmen, doğal ve yapay dişler zaman içinde çevresel faktörler veya en basitinden yaşa bağlı gelişen biyolojik değişimlerden dolayı form değiştirebilirler. Zamanla kemik erimesi, diş eti hastalıkları, diş plakları veya diğer dişlerde oluşabilecek çürüme ve enfeksiyonlara bağlı diş implantının sağlıklı duruşu değişebilir. Bu tip durumlara karşı uyanık olmanın ve zamanında müdahale edebilmenin en mantıklı ve kolay yolu, yılda iki kere diş hekiminize uğrayıp en azından bir selam vermek ve o sırada birkaç dakika sürecek diş muayenenizi gerçekleştirmektir. Böylelikle her türlü kötü sürprize karşı hazırlıklı olarak hem implant diş korumanızı sağlayıp hem de diğer dişlerinizin sağlığını gözetmiş olabilirsiniz.
ile
konularında sormak isteyebileceğiniz ek hususlarda veya
bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
ANKARA DİŞ HEKİMİ ve SİNCAN DİŞ HEKİMİ Websiteleri için Yasal Uyarı : "ADO - DİŞ HEKİMLİĞİNDE İletişim Ortamlarında Yayın Yapma Klavuzu ve ETİK KURALLARI" dahilinde;
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "