Kime İmplant Yapılabilir?
KİME İMPLANT YAPILAMAZ?
Kime İmplant Yapılabilir?
Ankara İmplant Tedavisi ana implant sayfamızda; Kimlere İmplant Yapılabilir? sorusu başlığı altında vurguladığımız gibi : İmplant yapılMAMAsı gerekenler dışında, herkese implant yapılabilir.
İmplant yapılabilecekler konusunda; Kimlere İmplant YapılMALIdır? detayına inildiğinde, temelde "diş kaybı ve diş yetmezliğine bağlı çiğneme fonksiyon bozukluğu ve estetik problemleri olup, bu sorunları başka daha basit diş tedavileri ile çözülemeyecek olanlar" sonucuna varılmaktadır.
KİME İMPLANT YAPILAMAZ?
Yukarıdaki paragraftaki basit mantık dizisindeki tek sorun, implantın fiziksel olarak yapılabileceği veya implant yapılması TIBBEN gereken (Tıbbi implant endikasyonu olan) her iki grubun da, aslında temel olarak KİME İMPLANT YAPILAMAZ? (Diş hekimliği bilimine göre, dental implant tedavisinin UYGULANMAMASI GEREKEKEN GRUP, yani implantın kontraendike/yasak olduğu kişiler) grubunu işaret edilerek tanımlanıyor olmasıdır.
Peki, kimdir bu tıbben diş implantının yapılmasının yasak/kontraendike olduğu grup?
- İmplant operasyonu risk teşkil edecek yaşlı ve düşkün durumda olanlar.
- Sistemik bir hastalık sebebiyle bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar.
- Sistemik bir hastalık nedeniyle kemik gelişimi bozuk/yetersiz olanlar.
- Sistemik bir hastalık nedeniyle yara yeri iyileşmesi sorunlu olanlar.
(Örneğin; Kontrolsüz Diyabet. Kan pıhtılaşma sorunu...)
- Kemik gelişimini tamamlamamış çok erken yaşta olanlar.
- Tıbben "Kimlere implant yapılmalıdır?" grubuna girmeyenlere implant yapılmaz!
Yazının bu aşamasına kadar; Kime İmplant Yapılabilir? - Kime İmplant Yapılmalıdır? ve Kime İmplant Yapılmamalıdır? konuları arasındaki nüansı yeterince vurguladığımızı düşünürsek, geriye bir tek pratik anlamda direkt implant yapılması gerekli olabileceği hâlde, implantın yapılıp yapılamayacağının ilk bakışta anlaşılması zor olabileceği özel durumları ve özel hastalıkları olan kişilere implant cerrahisi uygulanıp uygulanamayacağının tartışılabileceği kısma gelmiş oluyoruz.
Diş Hekimliğinde İmplant Tedavisi ile ilgili bize en sık sorulan sorular arasında bulunan şu aşağıdaki gruplarda; implant yapılıp yapılamayacağını irdeleyelim ve bu konudaki sorulara nihai bir cevap sağlamaya çalışalım :
İMPLANT CERRAHİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DURUMLAR :
Hamilelere İmplant Yapılır mı?
Yapılmaz! Gereksiz bir risktir. Muhtemelen yapıldığında anneye ve/veya bebeğe bir şey olma olasılığı düşüktür. Ancak %1 de olsa gerek implant öncesi/sırası/sonrasında uygulanacak ilaçlar gerekse invaziv bir cerrahi operasyona acelesi olmadığı halde hamilelik gibi özel bir durum içerisindeyken maruziyetin mantıksızlığı açısından değerlendirildiğinde, hamilelerde dental implant uygulaması tercih edilmemelidir!
Yaşlılara İmplant Yapılır mı?
Yapılır. İmplant Diş Tedavisinde bir üst yaş sınırı yoktur. Ancak; kemik erimesi (implantın tutunabilmesi açısından), diyabet/bağışıklık durumları (gelişebilecek enfeksiyonlara karşı direnç ve yara yeri iyileşmesinin yeterliliği açısından), ek hastalıklar ve genel durumları üzerinden mutlaka detaylıca tetkik edilmeleri gerekir.
Çocuklara İmplant Yapılır mı?
Yapılmaz! Çünkü; kemik gelişimleri tamamlanmamıştır. Yapılacak implant çene kemiğinin ve çevre dişlerin gelişiminde olumsuz etkiler gösterebilir.
Çocuklarda / Gençlerde Kaç Yapından İtibaren İmplant Yapılabilir?
Kadınlarda 15-16 / Erkeklerde 17-18 yaşa kadar kemik (ve buna bağlı olarak çene-diş-ağız ve yüz) gelişimi hızlıca sürer. Ancak bu yaşlardan sonra dental implant uygulaması olasılığı yeniden değerlendirilebilir.
Sigara İçenlere İmplant Yapılır mı?
Yapılır. Ancak; dişeti sağlık durumu ve çene kemiklerinin erimesi açısından değerlendirilmeleri gerekir. Ne yazık ki yapılacak implantın başarı oranı, sigara içme durumu ile ters orantılıdır.
Kalp Hastalarına İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Ancak; tamamen hastanın durumuna özel değerlendirme gerekir. "Kalp hastalığı" çok geniş bir tabirdir ve özünde hastanın fiziksel şartlarında hiç bir kısıtlama gerektirmeyen minimal kalp rahatsızlıkları da, vücut fonksiyonlarını tehlikeli derecede azaltan ve beraberinde kullanılan pek çok ilaç maruziyeti nedeniyle yara yeri iyileşmesi, kemik dansitesi, kan dolaşım problemleri vs... yaratan ileri düzeyde kalp rahatsızlıkları da aynı başlık altında telaffuz edilmektedir. Bu ahvalde; kalp hastasının durumu detaylıca değerlendirilerek karar verilmelidir.
Diyabet / Şeker Hastasına İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Kontrol altına alınmış - regüle edilmiş diyabet hastasında, ek bir patoloji yoksa rahatlıkla implant operasyonu gerçekleştirilebilir. Ancak ileri evre şeker hastalarında görülen yara yeri iyileşmesi problemlerine karşı tetikte olunmalıdır.
Tansiyon Hastasına İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Ancak iki madde üstteki kalp hastası için yazılanlar geçerlidir. İmplant gibi bünye üzerinde strest doğurabilecek bir cerrahi müdahale öncesinde, var olah hipertansiyon hastalığının kontrol altına alınmış ve takibi sürdüren sorumlu hekimlerce bu operasyona mâni bir durum olmadığının teyyidi sağlanmış olması büyük değer taşır.
Kan Sulandırıcı İlaç Kullanan Kişiye İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Ancak; kullanılan ilacın kanın tamamen pıhtılaşmasını engelleyip engellememesi önemlidir. Ancak bir kardiyovasküler cerrah ve/veya kardiyolog konsültasyonu istenerek, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişinin durumunun dental implant cerrahi operasyonuna uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Gerekirse, hasta kan sulandırıcı ilaçlarını bıraktıktan sonra (hekim tarafından uygun görülürse!), ilaçların etkisinin azalması/geçmesi için gerekli süre beklenip, dental implant operasyonu gerçekleştirilebilir.
Kanser Hastasına İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Ancak; kanserin çeşidi, hastanın genel durumu, kemoterapi kullanıyorsa çeşidi, bağışıklık sisteminin yeterliliği gibi durumlar, kanser tedavisini yapan hekime konsülte edilerek danışılıp, gerekli karşılıklı iletişim sonunda birlikte karar verilmesi gereken özel bir durumdur.
Ağız içinde ışın tedavisi uygulanan hastalarda, ışın tedavisinin uygulandığı bölgeye implant yapılması ile ilgili bir çalışma linkine mavi renkli yazısı üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. İngilizce olan bu çalışmada, özet olarak; Ağız boşluğunun ışınlanmış bölgesine yerleştirilen diş implantlarının yüksek bir hayatta kalma oranına sahip olduğu, ancak komplikasyonları önlemek, böylece olası başarısızlıkları azaltmak için sıkı izleme gerektiği söylenmektedir.
Kemik Erimesi Olan Hastaya İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Ancak; kemik erimesinin sebebi, genel vücut bağışıklık ve yara yeri iyileşmesi gibi sistemlerini etkileyecek bir hastalık olmamalıdır. Çene kemiğinin lokal erimesi/yetersizliğinde iş göreceli olarak daha kolay olup, yapay kemik uygulaması veya kemik greft, kemik flep gibi vücudun kendi kemik dokusunun kullanıldığı müdahaleler ile eksiklik telafi edilip dental implant uygulaması gerçekleştirilebilir.
İmplant Uygulamasından Aşırı Korkan / Diş Tedavisinden Çekinen Kişiye İmplant Yapılır mı?
Yapılabilir. Bu konu ile ilgili, öncelikle implant tedavisi ve genel olarak diş tedavisi korkusunun yenilmesi veya bu olamıyorsa, sedasyon ve genel anestezi desteğinde implant tedavisi opsiyonlarının ayrıntılı bir şekilde açıklandığı yazımıza ulaşmak için; tıklayınız.
ile
konularında sormak isteyebileceğiniz ek hususlarda veya
bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
ANKARA DİŞ HEKİMİ ve SİNCAN DİŞ HEKİMİ Websiteleri için Yasal Uyarı : "ADO - DİŞ HEKİMLİĞİNDE İletişim Ortamlarında Yayın Yapma Klavuzu ve ETİK KURALLARI" dahilinde;
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "