20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ
Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir?
Gömülü yirmi yaş dişleri; genelde insanlarda toplam 32 olarak kabul edilen dişlerinden, kişiden kişiye değişen duruma göre en son çıkan ya da ağız içine sürmeyi geciktiren veya hiç çıkmadan çene kemiği içinde gömülü kalabilen dişlerdir.
Ağız-Diş Anatomisi 20 yaş dişleri konusunda anlattığımız şekilde; diş sayısı, dişlerin çıkma zamanları ve şekilleri tamamen kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.
Gömülü Yirmi Yaş Dişi Çekimi Neden Gereklidir?
Panoramik Film Gömülü 20 yaş Dişi Görüntüsü
Gömülü 20 Yaş Dişi Çekimi ihtiyacı; bazı durumlarda bir tıbbi gereklilik hâline gelmektedir. Bunun en büyük sebebi, özellikle yarısı ağız içine çıkmış, diğer yarısı çene kemiği içine gömülü kalmış yirmi yaş dişlerinin, alttaki şekilde görülebileceği gibi, ağız içerisinde besin parçalarının birikebileceği bir kese şeklinde kavite meydana getirebilmeleridir.
Yarı Gömülü 20 Yaş Dişi
Normal şartlarda yutularak mideye gönderilmesi gereken gıda parçaları, yirmi yaş dişi kovuğunda birikerek, ağız içi hijyeninin bozulmasına ve mikroorganizmaların haddinden fazla üreyerek ağız içi enfeksiyonları, diş iltihapları, diş çürümesi, diş apseleri gibi hastalıklara sebep vermesine yol açmaktadır.
Gömülü 20 yaş dişi nedeniyle oluşmuş bir diş absesi hastası
Bu çene kemiği ve ağız içi yapılarla olan uyumsuzlukları, 20 yaş dişlerinin genelde şiddetli ağrı ve yanakta şişme ile ilk bulgusunu veren apse oluşumlarının nedenidir. Antibiyotik tedavisi ile bu enfeksiyonun bir nebze yatıştırılabilmesi söz konusu olsa da bu tedavi kalıcı sonuç vermez ve ilk fırsatta diş apsesinin tekrarlaması şeklinde kendini göstermek üzere pusuya yatar. Gömülü yirmi yaş dişinin tedavisi cerrahi operasyonla çekilmesidir.
20 yaş Dişleri, ağız içerisinde, çene kemiğinin arka kısmında büyük azı dişlerinin de arkasında en sonda bulunurlar. Bu konumları ve diş çıkma sıralamasında en sonda olmaları nedeniyle, bazen onlara çıkacak yer kalmadan ağız içerindeki mevcut diş çıkabilme yüzeyi kifayet etmeyebilir. Ancak bu durum yirmi yaş dişlerinin dışarı çıkmaya çalışmalarına devam etmelerine engel de olmamaktadır. Çıkacak yer kalmamışken hâla ağız içine doğru diş sürmesi eylemine devam etmeleri nedeniyle, diğer sağlam ve sağlıklı dişleri de normalde bulundukları nahiyeden ittirmeye devam ederler. Böylece çene yapısı üzerindeki diş diziliminin düzenini bozarak, sadece kendileri ile ilgili problemlere sebep olmakla kalmaz, diğer dişlerde de sorun yaratarak ağız içi huzuru bozan anarşist eylemlerin münferit neferleri olurlar. Komşuluklarında bulunan dişlerin hem oryantasyonunu hem de temas ettikleri diş yüzeylerinde aşınmaya sebep olduklarından sağlamlıklarını olumsuz etkilerler. Bu nedenle kendileri çürüdükleri yetmiyormuş gibi, yanlarındaki dişlerde de çürümeye sebep olurlar namıssızlar.
Bu anlatılan durumlar, her gömülü yirmi yaş dişi sahibinde gelişecek diye bir kaide yoktur! Çene yapısı uygun olanlarda, 20 yaş dişi hiç sorun çıkartmadan gömülü kalmaya devam edebilir, yarı gömülü hâlde olsa da sorun çıkartmayabilir, kişi hiç gömülü yirmi yaş dişi olduğunu bilmeden bir ömür geçirebilir.
Ancak; sorun çıkartmadan önce veya genelde karşılaşıldığı gibi ilerideki daha ciddi sorunların ilk semptomu olan diş ağrısı gelişmesi evresinde, diş hekimi muayenesi ve radyolojik tetkikler - panoramik röntgen filmi ile 20 yaş dişi görüntülenmesi; sorun çıkartabilecek yirmi yaş dişlerinin tespit edilmesine olanak verir.
Ağrı evresi başlamış olduğunda; genellikle ya bir diş apsesi, diş iltihabı veya diş çürüğü gelişmiş olma ihtimali yüksektir, bu sebeple en uygunu daha ağrısı başlamadan, rutin kontrol aşamasında yirmi yaş dişlerinin tespitinin sağlanmasıdır. Bu da ancak düzenli diş hekimi muayenesi ile mümkün olabilir. Ancak bu şekilde daha sorun oluşturmadan 20 yaş dişi problemi tespit edilerek risk ortadan kaldırılabilir.
Gömülü 20 Yaş Dişi Özellikleri Nelerdir? - Neden 20 yaş dişi çekilir?
Gömülü yirmi yaş dişleri çene kemiği içerisinde bulundukları konuma göre değişen etkiler gösterirler.
Her yıl, diş hekimlerince dünya üzerinde milyonlarca yirmi yaş dişi çekilmektedir.
Peki neden? Bu dişlerin günahı nedir? Şimdi bu konuya yoğunlaşalım :
İnsan çene kemiği, 3. Molar dişler olarak da adlandırılan 20 yaş dişlerinin taşınabilmesi için artık küçük geldiği bir değişim/evrim sürecinde ilerlemiştir. Yirmi yaş dişleri diğer dişlerle rekabet hâlinde ağız iç yüzeyine dişeti içinden başını uzatarak çıkma yarışında doğal süreci gereği en son sırada olgunlaştığından en geriden gelmektedir. Bu durum da, çıkacak yeri kalmamış yirmilik dişin diğer dişleri alttan-yandan ittirmesine, kendisinin de bu etkileşim esnasında pozisyonunun eğimlenerek değişik açılara meyletmesine sebep olmaktadır. Bu itiş-kakış esnasında bazen kendisini kaybedip çene kemiği içerisinde acayip oryantasyonlarda kalabilmektedir. Yukarıdaki şekil genelde rastlanan yirmi yaş dişinin çene kemiği içerisindeki olası pozisyonlarını özetlemektedir.
Bazı şanslı insanlar, hiç bu karmaşaya bulaşmadan, yirmi yaş dişlerinin normal bir şekilde çıkması ile hayatlarına güle oynaya devam etmektedirler. Diğer bir şanslı grup ise, 20 yaş dişleri çıkmamasına rağmen hayat boyu bir patolojiye sebep olmadığından bu durumu fark etmeden yaşar gider. Hatta bazılarında yirmi yaş dişi mişi yoktur, ağızlarının içinde hiç bu diş grubu oluşmamıştır bile! Ancak muhtemelen bu yazıyı okumanıza sebep olan, aranızda benim de bulunduğum şanssız grupta yirmi yaş dişlerinin çene kemiği içindeki konumu ve yarattığı etkiler bir sorun hâlina gelir.
Bir yirmi yaş dişinin orta-uzun dönemde sorun çıkartıp çıkartmayacağı üç aşağı beş yukarı ağızda çene kemiği içindeki pozisyonu itibarı ile belli olur. Bu sebeple, diş hekimi muayene ettiğinde, sizin varlığından bile haberdar olmadığınız bir yirmi yaş dişinin çıkartılmasının daha iyi olacağını söylediğinde, bozulmayınız. Zira, işsizlikte sıkılan hekim sırf uğraşı olsun diye bu öneriyi ortaya atmamıştır. Yaptığı tetkiklerde yukarıdaki şematik resimde gösterilen "sorunlu yirmi yaş dişi pozisyonları"ndan birini görmüştür. Sizin "şu an" hiç bir sıkıntı hissetmemeniz, ilerleyen dönemde bu sorunsuz yirmi yaş dişinin başınıza iş açmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu "olası" soruna ne kadar erken müdahale edilirse, ilerleyen zamanlarda diğer dişlerin de çürüme-iltihap-apse gibi durumlardan etkilenerek sağlığının bozulma riskinden o kadar zararsız kurtulunur.
Her hastanın durumu farklıdır ve o duruma özel diş hekimi değerlendirmesi gerekir! Gömülü yirmi yaş dişinin çekilip çekilmeyeceği, basit bir diş çekimi ile mi çözüleceği yoksa genel anestezi ile bir diş çekimi müdahalesi mi gerektiği tamamen hastanın yirmi yaş dişinin çene kemiği içerisindeki pozisyonuna bağlıdır.
ÇENE KEMİĞİ İÇERİSİNDEKİ POZİSYONLARINA GÖRE
YİRMİ YAŞ DİŞLERİ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ :
Yatay Pozisyondaki Yirmi Yaş Dişi :
Panoramik Röntgen'de gördüğünde, diş hekiminin hastasına şefkatli gözlerle bakıp teselli etme moduna geçmesine sebep olan en pis yirmi yaş dişi pozisyonudur. Çene kemiği içerisinde yukarı doğru gitmeye çalışmaması bi tarafa, üstelik bi de yanındaki dişe kafa atarak yana doğru ittirmeye çalışmaktadır. Homo homini lupus (insan insanın kurdudur) lafının diş bünyesinde vücut bulmuş hâlidir. Böylece bir dişin diğer bir dişe verebileceği en büyük zarar, fitnelik desen fitnelik, fesatlık desen kralı yine diğer bir dişin elinden çıkmış olmaktadır. Bu terörist dişin derhal katli vaciptir. Zira bu nifak tohumlarının diğer dişlere duhul etmesinden zuhur edecek maligniteye ancak bu yirmi yaş dişinin çekilmesi ile engel olunabilir.
Yukarıdaki veryansından da anlaşılacağı üzere özetle; en kötü ve ağrılı tip yirmi yaş dişi pozisyonu versiyonudur. Diş tamamen yatay ve tamamen dişetinin altında dışarıdan gözle görülemeyecek şekilde durmaktadır. Konu hakkında tecrübeli ve yetkin bir diş hekimi tarafından cerrahisinin yapılması şarttır zira gömülü yirmi yaş dişi cerrahileri arasında en meşakkatli olanıdır. Teşhisi ancak panoramik röntgen filmi ile konur zira gözle görülemediğini müteakip defalar belirtmiştim. Tam gömülü yatay pozisyondaki yirmi yaş dişi cerrahisi, çene kemiğinin açılmasını gerektirecek derinlikte olduğundan, bazen intravenöz sedasyon veya genel anestezi ile cerrahi müdahale gerektirebilir. Operasyon ertesinde iyileşme zamanı da en uzun süren gömülü yirmi yaş dişi çeşidi budur.
Yandaki Dişe Doğru Eğimli ve Kısmen Ağız İçerisine Sürmüş
Gömülü Yirmi Yaş Dişi :
Tamamen yatay pozisyondaki gömülü 20 yaş dişine göre, biraz daha iyidir ama bu demek değildir ki müdahale edilmesi gerekmez. En sık rastlanan gömülü yirmi yaş dişi çeşidi budur. Önündeki molar dişi itmektedir ve bu itişin miktarını aralarındaki açının miktarı belirler. Diş yataya ne kadar yakınsa, o kadar fazla ittirebilir demektir. Dolayısı ile bu tip dişte müdahale gerekip gerekmediğine diş hekimi karar verecektir. Her iki dişin birbirine deydiği noktalarda, diş mineleri / dişin taç tabakası birbirine zarar vererek erimeye sebep olur. Böylece her iki dişte de koruma katmanları kalktığı için erken diş çürümesi ve en nihayetinde diş ömürlerinde ciddi miktarda azalma meydana gelir.
Yanındaki Dişten Diğer Tarafa Doğru Eğimli - Ters Açılı
Gömülü Yirmi Yaş Dişi :
Yanındaki dişe ters yönde yirmi yaş dişi gelişimi pozisyonu nadirdir. Şekil olarak yanındaki dişe doğru eğimli versiyonun tersi görünümdedir. Her ne kadar diğer dişten uzaklaşıyor görünümünde olsa da, yine açısı ile orantılı olmak üzere, bu sefer de çene kemiği içerisine doğru ilerlemesi sorun yaratabilir. Yukarıya doğru olan eğimi müsait ise ağız içerisine yolunu bulabilir ve bu vakanın sorunsuz/sıkıntısız atlatılma şansı yükselir. Bu durumda oral gömülü diş cerrahisini yapacak hekim bir-iki sene kadar bekleyerek gelişimin ağız içi diğer dişler ve çene kemiğine zarar verip vermeyeceğini gözlemleme yolunu seçer. Eğer dişin açısı yatay konumdaki gibi 90 derece ise, bu sefer dişin gelişim sürecinde çene kemiğinde yaratacağı travma riski büyüktür. Böyle bir durumda, ağız içi diğer yapıların sağlığının korunması için ters açılı gömülü yirmi yaş dişinin çekilmesi tercih edilir.
Dik Duran Gömülü Yirmi Yaş Dişleri :
Bu tip 20 yaş dişleri, gömülü yirmi yaş dişleri grubunun medarı iftiharıdırlar. Sahip olunabilecek en iyi grup gömülü yaş dişi sınıfıdır. Neredeyse normal konum ve şekildedir ve sıklıkla müdahale gerektirmez. Büyük ihtimalle ağız içine sürecek ve kafasını (taç tabakası - kron bölgesini) dişetinin arasından ağız içine doğru uzatacaktır. Yanlız işte illa ki bir sorun olacak ya, bunda da yan dişle teması illa itme-kakma şeklinde olmasa da, temas noktalarında mine tabakasında aşınmaya sebep olma ve dolayısı ile çürümeye meyil yaratma şeklinde bir problem olabilir. Veya yine dayanamayıp kardeşini bir nebze itip kakarak huzurla gelişimine engel olabilir. Bu durumlarda da çekilmesi evlâdır. Zira zaten çiğneme fonksiyonunda işlevsel olarak kullanılan bir diş olmayacaktır ve estetik anlamda görünen bir pozisyonda olmamasından dolayı bir anlamı/değeri yoktur. Çekilmesi gerekse bile, sadece basit lokal anestetik ile, sıradan bir diş çekimi kıvamında zorluğu olan bir cerrahi operasyon olduğundan, çok da şeetmemek lazımdır, sorunsuzca çekilinir geçilinir.
Meraklısına Yirmi Yaş Dişleri ile ilgili gerekli-gereksiz bilgi yağmuru :
Diş gelişimi, insanda doğumu ertesinde ilk 3-6 ay ile 3-4 yaş arasında gerçekleşen süt dişlerinin sürümü ile başlar.
Şimdi aklıma geldi, süt dişleri ile ilgili ayrı bir sayfa yapmıştım, çok merak ediyor ve okumadan duramıyor iseniz buyrun buradan süt dişlerinin yedi ceddi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Tıklayınız...
Aslında neyse, koca sayfayı okumayın durun, o sayfada yazan; süt dişi - yirmi yaş dişi bağlantılı tespit özetle şudur :
"20 yaş dişleri olarak bilinen 3. Molar dişler (anatomi sayfamızdaki 8.numaralı diş) adı üzerinde, 20 yaş civarında çıktıklarından, bu dişlerin de süt dişi versiyonları bulunmaz. Özet olarak, rehberimizdeki 6-7-8 numaralı dişler'in süt dişi öncülleri yoktur!"
Bu cümle, neden 20 yaş dişlerinin diğer dişlerden çok daha sonra çıkmaya başladığının ve bu kadar probleme sebep olduklarının açılaması sayılabilir.
Peki 20'lik dişler ne zaman çıkar? - Kaç tane 20 yaş dişi var?
Adı üstünde 20 yaşında çıkar diyip geçmek isterdim ama ı ıh. 20'lik dişler illa ki bir sorun çıkaracaklar ya, bunda da sorun çıkarır ve 20 yaşında çıkmazlar genel olarak. Toplamda 4 adet 20 yaş dişi "bulunabilir". Bulunabilir diyorum çünkü kişisine göre bulunmayabilir de. Yani 20 yaş dişleri işte böyle problemli ne idüğü belirsiz pis dişlerdir ne yaptıkları ne ettikleri hiç belli olmaz sağları solları... Eğer lütfeder de çıkacakları varsa ve çıkmak isterseler 17-25 yaş gibi diğer dişlerin arasına katılmaya tenezzül edebilirler. Eh o yaştan sonra da zaten ağızda prim yapan bütün yerler diğer dişler tarafından tutulmuş olduğundan, çıkacak yer bulamaz açıkta kalırlar ve başlarlar problem yaratmaya. Yani, aslında yirmi yaş dişleri özünde iyi bile olabilirler ama dünya sistemi içerindeki çarklara uyum sağlayamadıklarından sistem onları kötü olmaya itmiştir de denebilir. Yine de çok üzülüp yüz vermeyin zira baştan beri tekrarlıyorum, en iyi yirmi yaş dişi çekilmiş olandır.
Çoğu zamanlarını gömülü olarak geçirdikleri için, hayata 3-0 yenik başlarlar ve genellikle bu duruma isyan edip ayaklandıklarında oluşturdukları diş ağrısı ve diş apsesi vb... enfeksiyonlarla varlıklarını fark ettirirler. Bu aşamada bile ağız içinde görünmüyor olma durumları sık rastlanılır ve hasta ağzında kendisine sebepsiz gelen bu ağrı yakınması ile diş hekimine baş vurduğunda yapılan muayene ve tetkikleri sonucu ancak panoramik röntgen filminden tespit edilirler.
Konu panoramik röntgen filmine gelmişken, belirtmeden edemeyeceğim, yolu Ankara Sincan'daki diş kliniğimize düşenlerinizden panoramik röntgen filmi ihtiyacı içerisinde olan olur ise, kliniğimizde panoramik röntgen cihazı mevcut olup, panoramik röntgen filmi hizmeti verilmektedir. Panoramik röntgen demiş miydim? Dedim heralde...
Yani, 17-25 yaşı aralığındaysanız, ve çenenizde sebebini anlamlandıramadığınız bir ağrı-sızı mevcut ise, bir diş hekimine kontrole giderek panoramik film çektirmeniz uydundur. Film panoramik olsun ha! Ayrıca ağzınız içinde, en arkadaki çiğneme dişinizin de arkasında eciş bücüş duran diş desen değil, diş değil desen diş gibi duran bir şey gördüğünüzde de diş hekimine gidiniz ki, erken evrede gömülü ya da hafif çıkmış 20 yaş dişiniz tespit edilip, yapılması gerekli bi şey varsa zamanında yapılsın, boşuna size eziyet olmasın.
20 yaş dişi problemi alametleri nelerdir?
* Diş ağrısı (doğal olarak)
* Ağzın özellikle arka bölümündeki diş etlerinde hassasiyet/ağrı.
* Çeneden kulağa yayılabilen ağrı (çene eklemi rahatsızlıkları ile karışır.)
* Diş ve dişeti iltihabına bağlı enfeksiyon bulgusu : lenf bezlerinde şişme
* Baş ağrısı (çene ağrısı başa vurur, kulağa vurur, diğer dişlere vurur da vurur...)
* Ağız kokusu (iltihap olan yerde abse, abse olan yerde irin, irin olan yerde akıntı, akıntı olan yerde kokuntu vardır.)
* Çiğneme sırasında hassasiyet ve ağrı (e zaten çiğnemeden de ağrı var, çiğnerken hayli hayli ağrı olur di mi?)
Risk grubundaysanız (17-25 yaş aralığı) ve yukarıdaki semptomlar peydah olduysa, diş hekiminize gidiniz.
Daha bayaa bi şey yazacaktım ama, zaten buraya kadar kimsenin okumayacağını bilmenin verdiği iç huzuru ve rahatlıkla yazımı burada bitirirken, tüm 20 yaş dişi madurlarına buradan geçmiş olsun der, herhangi bir yardımım olacağı durum mevcutsa, Ankara Sincan diş kliniğime beklerim. Selametle...
&
Gömülü 20 Yaş Diş Çekilmesi, Ankara Diş Cerrahisi, Sincan Cerrahi Diş Operasyonları konularında sormak isteyebileceğiniz ek hususlarda veya Sincan 20 Yaş Diş Çekimi Fiyatları ve Ankara Gömülü 20 Yaş Diş Çekim Fiyatları hakkında
bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
ANKARA DİŞ HEKİMİ ve SİNCAN DİŞ HEKİMİ Websiteleri için Yasal Uyarı : "ADO - DİŞ HEKİMLİĞİNDE İletişim Ortamlarında Yayın Yapma Klavuzu ve ETİK KURALLARI" dahilinde;
"SİNCAN DİŞ DOKTORU Sitesindeki bilgiler destek amaçlıdır. Diş Hekimi'nin hastasını diş hekimliği hastalıklarını teşhis için muayenesinin ve diş tedavileri uygulamalarının yerine geçmez ! "